Budapeşte gezi rehberi


Macaristan’ın başkenti Budapeşte, ülke turizminin cazibesi halindedir. Avusturya – Macaristan imparatorluğuna başkentlik yapmış Budapeşte, coğrafi konumu, tarihî eserleri ve diğer çekicilikleri ile Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biridir. Dünyanın her noktasından ziyaret edilen Budapeşte, Tuna Nehri tarafından ikiye ayrılır. Buda ve Peşte olarak sınıflanan Budapeşte, Berlin’den sonra Orta Avrupa’nın en büyük ikinci şehridir. Tuna’nın İncisi ya da Tuna’nın Kraliçesi gibi isimlerle anılan Budapeşte dünyanın en iyi ışıklandırılmış şehirleri arasında yer alıyor.

Budapeşte gezilecek yerler

Tuna Nehri: Şehri Buda ve Peşte olarak ikiye bölen Tuna Nehri birçok insan için Budapeşte denildiğinde akla gelen ilk şey. Tuna Nehri üzerinde yapacağınız bir tekne turuyla Buda ve Peşte yakasının tüm güzelliklerini aynı anda görebilir, birbirinden ilginç antik köprüleri keşfedebilirsiniz.

Chain Bridge: Tuna Nehri’nin üzerinde asma bir köprü olan Chain Bridge, kentin Buda ve Peşte tarafını birbirine bağlıyor. Özellikle akşam saatlerindeki ışıklandırılmasıyla şehirde muhteşem bir görüntü sergiliyor.

Margaret Adası: Konum olarak şehrin içinde ve nehrin ortasında bulunan küçük ve yemyeşil bir ada. 2,5 km uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki bu ada, yürüyüş yapanlar, koşucular, bisikletçiler ve çimlere uzanıp kitap okumaktan hoşlananların en gözde mekanı.

Buda Kalesi ve Balıkçı Burçları: 1265 yılında inşa edilmiş olan Buda Kalesi, Budapeşte’nin en önemli simgelerinden biri. Şehrin Buda tarafındaki Buda tepesinde yer alan bu ihtişamlı kalenin hemen yanında neo gotik bir görünüme sahip 7 balıkçı burcu bulunuyor. 1895 yılında inşa edilmiş bu burçlar, nehir kıyısında balık tutan insanların Peşte tarafından gelen saldırıları saraya haber vermesi ritüelini anlatmak amacıyla inşa edilmiş.

Gellert Hill: Budapeşte’nin en yüksek noktalarından olan Gellert Tepesi’nden kenti panaromik olarak izleyebilirsiniz. Tepenin eteklerinde Gellert’in bir anıtı bulunuyor. Tepede ilki Osmanlılar tarafından inşa edilen, daha sonra da Avusturyalılar tarafından ilaveler yapılan bir kale mevcut.

Szechenyi Hamamları: Osmanlı’nın bölgeyi fethetmesiyle birlikte Budapeşte halkının tanıştığı hamam kültürü hala varlığını sürdürüyor. Suyunu iki ayrı termalden alan Szechenyi Hamamı Budapeşte halkı için rutin bir etkinlikken turistler için ünlü bir cazibe merkezi.

Kahramanlar Meydanı- Binyıl Anıtı: Macaristan’ın bininci yılı anısına 1896 yılında dikilmeye başlanmış ancak tamamlanması zaman almıştır. Macarların Kral İstvan zamanında Hristiyanlığa geçişi tasvir edilir.

Elisabeth Köprüsü: Tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsüymüş. Adını İmparator Franz Joseph’in eşi Macaristan’ın kraliçe Elisabeth’den almış.  2. Dünya Savaşı’nda zarar gördükten sonra 1964 yılında yeniden inşa edilmiş.

Güzel Sanatlar Müzesi: Heroes Meydanı’nda bulunan Güzel Sanatlar Müzesi, 1.000’in üzerinde koleksiyonla Budapeşte’nin en önemli müzesi. Müzede yer alan eserleri Mısır, Antik, Eski heykel galerisi, Eski ressam galeri, modern toplama ve Grafik koleksiyon olmak üzere 3 kategoride inceleyebiliyorsunuz.

Budapeşte Parlamento Binası: Son derece etkileyici bir görünüme sahip olan parlamento binası, özellikle hava karardığında ışıklandırmadan dolayı ayrı bir havaya bürünür.

Opera Binası: 1884 yılında yapımı tamamlanan Macar Devlet Operası akustik açıdan Avrupa’nın en iyi 3.operası olarak kabul edilir. Burada dünyaca ünlü eserlerden birini izleyebilirsiniz.

Gül Baba Türbesi: Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ı etkileyen ve Avrupa taaruzlarına katılan önemli bir Bektaşi Babası Budapeşte’de türbesi ve heykeli bulunuyor. Başından gülü elinden ise tahta kılıcı eksik olmazmış. Savaşlarda başının üstünde bir gül taşıdığı için Gül Baba diye anıldığı rivayeti nesilden nesile iletilir.

Budapeşte’de ne yenir?

Budapeşte, lezzet düşkünleri için ideal bir yer. Yeterince zengin bir mutfağa sahip. Orta Avrupa, Alman ve Osmanlı lezzetlerinin harmanlanarak bir arada sunulduğu Budapeşte’de kırmızı et yoğun olarak tüketiliyor. Şehirde neredeyse her restoranda bizim Gül Aşı yemeğine benzeyen Gulaş’ı görebilirsiniz. Budapeşte’nin merkezinde Türk restoranlarına da sıkça rastlayabilirsiniz. Farklı türdeki Macar salamlarını da birçok marketten alıp yiyebilirsiniz. Macaristan’ın en ünlü tatlısı Kurtoskalacs’a Budapeşte sokaklarında sıkça rastlayacaksınız. Makaraya sarılmış olan şekerli hamur özellikle kış mevsiminde daha fazla tercih ediliyor. Yemeklerin yanında en çok tüketilen içki ise kırmız şaraptır. Sokaklarda kurulan standlarda aromalı sıcak şaraplar oldukça ilgi görüyor.

Gulaş: Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır.


Paprika: Neredeyse her yemekte acısı ya da tatlısı bulunuyor. Acısı ağızda sizi yakmayan güzel bir acı tadı bırakıyor, tatlısı ise yemeklere güzel bir renk ve lezzet katıyor.


Macar Sarması: Macarların da çok sevdiği bu yemek Osmanlı zamanından kalma ortak yemeklerimizden biri.


Palançika Tatlısı: Macaristan’nın meşhur bir tatlısıdır. Bir tür krep olan Palançika ceviz, badem, peynir ve çikolata sosuyla yeniliyor.


Kurtoskalacs: Macaristan’ın en ünlü tatlısıdır. Makaraya sarılmış olan şekerli hamur ızgarada pişiriliyor. Daha sonra krokan ya da çikolata ile servis ediliyor.

Budapeşte’de alışveriş

Vaci Utca adı verilen caddenin Budapeşte’nin alışveriş merkezi olduğunu söylemek mümkün. Burayı bizdeki İstiklal Caddesi gibi düşünebilirsiniz. Ana cadde üzerinde tüm ünlü markaların ürünlerini bulabileceğiniz mağazaların yanı sıra restoran, kafe ve döviz büroları da bulunuyor. Bu ünlü caddenin ara sokakları ise tamamıyla alışveriş için düzenlenmiş. Duna plaza, Corvin Aruhaz, Flavius Center, Great Hall ve Lurd Hazz da Budapeşte’nin önemli alışveriş merkezleri.


Budapeşte’de sosyal hayat


Budapeşte’nin sokakları cıvıl cıvıldır. Her mevsimde sokaklar özellikle akşam saatlerinde oldukça kalabalıktır. Sokaklarda kurulan yeme içme standları iğne atsanız yere düşmeyecek cinsten. Bunun yanı sıra şehrin gece hayatı da bir hayli hareketli. Her tarza hitap eden eğlence türü kentin çeşitli bölgelerinde sabahın ilk saatlerine kadar sürüyor. Hatta disko konseptiyle hizmet veren A38 isimli bir gemi 2012 yılında dünyanın en iyi barı seçilmiş. Eğer yaz mevsiminde Budapeşte’yi ziyaret ederseniz, her gün yüzlerce kişiyi ağırlayan kaplıcalarda havuz başı partilere katılabilirsiniz.