Bergama Antik Kenti Nerede?


Uygarlık tarihi boyunca insanlar farklı noktalarda yaşamış ve buralarda kentler kurmuşlardır. Bu kentlerden bir tanesi yaklaşık 8500 yıl önce İzmir’in Bakırçay havzasına kurulmuştur. İzmir kent merkezine 100 km uzaklıkta bulunan Bergama Antik Kenti, hem şehrin hem de ülkemizin en önemli tarihi noktalarından bir tanesidir.

Bergama Antik Kenti, adını aldığı Bergama Krallığının başkentidir. Tarih boyunca bilim, kültür ve sanat merkezi olan bölgenin doğal güzellikleri de ön plandadır. Burada yaşayan insanlar, farklı bilim dallarının doğmasında ya da gelişmesinde etkili olmuşlardır. Bu bakımdan Bergama Antik Kenti, bir tarihi yapının çok ötesindedir.

Bergama Antik Kenti içerisinde yer alan eserler tek bir döneme değil farklı dönemlere aittir. Bu da antik kentin farklı medeniyetler tarafından kullanıldığını gösteren çok önemli bir delil niteliğindedir. Roma, Bizans, İyon ve Hellen dönemlerine ait etkileyici eserlerin yer aldığı antik kentte ayrıca şifalı sular da vardır.

Termal su ve çamurların olması nedeniyle geçmişte burası şifa ve sağlık merkezi olarak kullanılmıştır. Tedavi yöntemi olarak çamur, su, güneş gibi doğal unsurlar kullanıldığı gibi spor, tiyatro ve müzik gibi aktiviteler de kullanılmıştır. Tıp ve eczacılık alanlarının ön planda olduğu antik kent içerisinde tarihteki ilk hastane olarak kabul edilen Asklepion da bulunur. Bu hastanede psikiyatri alanında tedaviler uygulandığı ve afyon tarzında bedeni uyuşturan ilaçların kullanıldığı biliniyor.

Bergama Antik Kenti içerisindeki en önemli bölümlerden bir tanesi de Akropol adı verilen şehirdir. Izgara sisteminin uygulandığı kentte, yerleşim bundan dolayı düzenlidir. Aşağı ve yukarı olmak üzere iki ana bölümden oluşan şehir içerisinde büyük tapınaklar, saraylar, sosyal ve kültürel yerler ve benzer yapılar bulunur. Yukarı şehir olarak adlandırılan bölümde büyük tapınaklar, kral ve komutanların kaldıkları saraylar ve Arsenaller yer alır. Aşağı şehirde ise Hera Tapınağı, Gymnasiumun, Demetler Tapınağı ve halkın yaşadığı diğer yapılar bulunur. Akropol içerisindeki tapınaklar, dünyanın farklı noktalarındaki insanların ilgisini çeken en önemli unsurlar arasında yer alır.

Red Bazilika olarak da bilinen Kızıl Avlu, antik kentin en önemli yapılarından bir tanesidir. Mısır Tanrıları Tapınağı ise bir diğer adıdır ve buradaki yapılar ilk zamanlar yeraltı tanrısı Serapis, İsis ve Harporakes’e adanmıştır. Daha sonra ise havarilerden Yuhanna’ya adanarak Vahyin 7 kilisesinden bir tanesi olarak kabul edilmiştir.

Bergama Antik Kenti’nin kuruluşunun 8500 yıl öncesine kadar gitmesi, birçok alanda ilklerin burada bulunmasına neden olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınan Bergama Antik Kenti aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından seçilen “100 tarihi SİT” içerisinde de bulunmaktadır.


Bergama Antik Kenti’nde yapılan kazılarda elde edilen ve tarihte ilk defa kullanıldığı belirlenenler şu şekildedir:

  • İlk Asya kütüphanesi (200,000 ciltlik)
  • İlk tıp ve eczacılık simgesi olan yılan
  • İlk farmakoloji (Doğal ilaçlar)
  • İlk kent hijyeni (Sağlık alt yapısı)
  • İlk büyük hastane
  • İlk telkinle tedavi
  • İlk afyon modeli ilaç
  • İlk parşömen
  • İlk doğal tedavi

Bergama Antik Kenti Nerede?

Bergama Antik Kenti İzmir’in ilçesi olan Bergama’da bulunur. Bergama ilçe merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta bulunan antik kent, geniş bir bölgede yer alır.

Bergama Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Bergama Antik Kenti’ne gitmek isteyenler için farklı seçenekler vardır. Toplu taşıma araçları, taksiler ya da özel araçlarla bu özel bölgeye ulaşmak mümkündür. İzmir’den gelmek isteyenler öncelikle Bergama minibüslerine ya da belediye otobüslerine binmelidir. Özel araçları ile gelecek olan kişiler de aynı rotayı izleyebilirler.

Bergama Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Bergama Antik Kenti, haftanın her günü ziyaret edilebilir. Tatil olan günü yoktur fakat giriş çıkış saatleri mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.

Yaz aylarında saat 8:00’de ziyarete açılan antik kentin kapanış saati ise 19:00’dur. Kış aylarında ise açılış yine 8:00 iken kapanış 17:00’dir.

Bergama antik turlarımıza sizde eşlik edin https://www.tatilkalbi.com/ankara-cikisli-gokceada-bozcaada-kaz-daglari-bergama-ayvalik-turu ziyaret ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.