Batık Gemi Müzesi Nerede?


Girne Kalesi’nde sergilenen, günümüze dek ele geçirilen batık gemiler arasında en eskisi olarak bilinen batık gemidir. Geminin Akdeniz’de İskender’in vefatının ardından kurulan Helenistik Krallıklara ait donanma gemilerinin olduğu dönemlere ait bir ticaret gemisi olduğu söylenebilir. İlk olarak Girne kıyılarından 1,5 kilometre açıkta, suyun 3 metre derinliğinde bir balıkçı tarafından farkedilmiştir. Denizden çıkarılan bu batık bugün müzede ziyarete açık olarak sergilenmektedir.

Batık Gemi Müzesi’nin bulunduğu Girne Kalesi ise 7. Yüzyılda kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir. Kale, daha sonra Venedikliler ve son olarak Osmanlılar’ın yönetimine geçmiştir.

Gemide yapılan incelemelere göre, gemi dört kişiliktir. Milattan önce 389 yılına ait olduğu düşünülmektedir. Gemide 400 civarı şaraf anforası, 9000 tane badem, 29 tane değirmen taşı, 4 kaşık, 4 içki kadehi bulunmaktadır. Bunlar da müzede sergilenmektedir.

Batık Gemi Müzesi, aynı zamanda çağdaş müzeciğin bir örneği olarak kabul edilmektedir. Zira kaleye girdikten müzeye kadar fonda müzik ezgileri çalmaktadır. Girne Kalesi’ne girerken her bölmede tarihe ait pek çok eser sergileniyor. Ayrıca müzede batıktan çıkarılan eserler sergilenirken, geçmişi çağrıştırması açısından başarılı maketler göze çarpmaktadır. Batık Gemi Müzesi, yıl boyunca bir çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir.


Batık Gemi Müzesine Nasıl Gidilir?

Kuzey Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Gazimagusa’dan kalkan servisler bulunmaktadır. Bu servislerin fiyatları da uygundur. Bu şekilde Girne’ye vardıktan sonra Girne Kalesi kolaylıkla bulunabilir. Araçlarıyla seyahat edenler için müzenin açık adresi, ‘Girne Kalesi, Küpdemir Sokak’ şeklindedir. Aynı zamanda yollardaki tabelaları gözlemlemek yeterli olacaktır.

Batık Gemi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzeye girmek için belli bir giriş ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu giriş ücreti, 10-50 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Batık Gemi Müzesi’nin yaz ve kış dönemleri için ziyaret saatleri farklıdır. Batık Gemi Müzesi kış döneminde haftanın her günü 09:00-13:00/14:00-16:45 arasında faaliyet göstermektedir. Yaz döneminde ise haftanın her günü 09:00-14:00 / 17:00-19:00 arasında faaliyet göstermektedir.

Size özel kampanyalı  Kıbrıs turlarını https://www.tatilkalbi.com/yilbasi-ozel-kibris-tatili buradan ziyaret edebilirsiniz.