Avşa Adası Nerede? Nasıl Gidilir?


Avşa Adası Marmara Adası’nda bulunmaktadır. Balıkesir il sınırında olan Avşa adası çevresinin denizlerle çevrili olmasının yanı sıra koy ve plajlarıyla da ziyaretçilerine çeşitli aktiviteler yapma imkanı sunuyor. Tertemiz denizi ve sakin bir bölge olması sayesinde tatil severlerin akınına uğramaktadır. İklim özellikleri bakımından incelendiğinde Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerini bir arada sunan bir adadır. Yaz aylarında kuzeyden gelen kuvvetli rüzgarlar sayesinde deniz köpüklü olmaktadır. Bu da denizi ve yüzmeyi sevenler için kaçırılmayacak önemli bir detaydır. Ayrıca Haziran-Ekim ayları denize girmek mümkün oluyor. Bu da adayı cazip kılan önemli faktörlerden biridir.

Önemli turizm merkezlerinden olan Avşa Adası’nda yapılanma sahil kesimlerdedir. Ağustos ayında adayı ziyaret etmek isteyenlere ise bir bilgi aktarmak isterim. Her yılın Ağustos ayında adada Avşa Festivali düzenlenmektedir. Bu tarihlerde adaya geldiğinzde çeşitli eğlencelere dahil olabileceksiniz. Adada alışveriş yapabilme olanağınız da vardır. Süpermarketler, alışveriş merkezleriyle birlikte süs eşyaları satan hediyelik eşya mağazaları da mevcut. Ekonomik bir yaşamın hakim olduğu adadan ayrılmadan sevdiklerinize hediyeler de alabilirsiniz. Dalış ve su kayağı gibi aktivitelerden de yararlanabilirsiniz. Balıkçılığın yaygın olduğu adada balık tutmak isteyenler iskelelere akın etmektedir. Ayrıca bisiklet kiralayarak adanın etrafında turlayabilir, tüm güzelliklere daha yakından tanıklık edebilirsiniz.


Doğası ve kumsallarıyla tatilcilere hitap eden Avşa adasına İstanbul’dan gelmek isteyenler için ulaşım şekilleri şöyledir:

Avşa Adası’na Nasıl Gidilir?

İDO, Yenikapı ve Bostancı üzerinden deniz seferleriyle Avşa Adasına ulaşım yapmak mümkün. Böyle bir ulaşım yolunu tercih ettiyseniz adaya ulaşmanız yaklaşık 3 saatinizi bulacaktır. Nisan-Haziran aylarında her Cuma günü deniz otobüsleri İstanbul’dan hareket etmekte ve Pazar günleriyse adadan yeniden İstanbul’a rotasını döndermektedir. Haziran-Ağustos aylarında ise her gün kesintisiz olarak adaya ulaşım yapmak mümkün.

Trakya, Silivri üzerinden hareket edecek olan feribotları kullanacak tatil severler de yaklaşık 3 saatte Avşa Adasında olmaktadır. Anadolu yakasından gelenler yol rotası olarak Balıkesir’in Erdek ilçesi Erdek limanına geldikten sonra feribotlar aracılığıyla adaya ulaşmaktadır. Erdek’den Avşa Adası 1saat 45 dakika sürmektedir.

Avşa Adası Gezilecek Yerler

Şirin ve havasıyla insanları rahatlatan Avşa adasında gezilecek yerder de oldukça fazladır. Kum plajları, çevresinde bulunan adalar ve koylarıyla adanın pek çok güzelliğine şahit olacaksınız. Adanın her bir yanını kaplayan koylara gezi motorları ya da kendi araçlarınızla ulaşmanız mümkün. Bu koylardan en bilindik olanları Kumburnu, Manastır, Beyaz Saray, Mavi Koy, Değirmen, Kumtur, Türkeli Köyü ve Yiğitler Köyü’dür. Adanın içerisinde ulaşım için kenarları açık olan küçük treni de tercih edebilirsiniz. Böylece adanın her yerini, kumsallarını, yeşil alanlarını sırasıyla gezme olanağını yakalarsınız. Sahil boyunca uzanan kafe ve restoranlarda dinlenebilir, gün batışına şahit olabilirsiniz.

Türkeli Köyü

Avşa Adasının batısında yer alan Türkeli Köyü bir kıyı ovasında yerini almıştır. Eskiden Rumların kaldığı bu köy şimdilerde göçmen olan Türkler yaşamaktadır. Rumların çok önceleri terk ettiği Türkeli Köyünün 1,5 km güney kıyısında manastır kalıntılarına rastlanır. Köy sakinlerinin geçim kaynağı balıkçılık ve şarapçılıktır.

Yiğitler Köyü

Avşa Adasının doğu kısmında bulunan Yigitler Köyü’nde eskiden Arapların yaşadıkları rivayet edilir. Araplardan sonra köye Rumlar daha sonra ise Trakya göçmeni olan Türkler yerleşmiştir. Geçim balıkçılık, taşçılık ve şarapçılıkla sağlanır. Altınkum plajı ve Karadut plajı ise Yiğitler köyündedir. Altınkum plajı oldukça ünlüdür.

Avşa Adasına ulaştıktan gezintinizi yürüyerek yapmak istiyorsanız, yaklaşık 5-6 saatte adayı tamamen gezmiş ve başladığınız noktaya ulaşmış olursunuz. Gezintiniz boyunca koyları ve adanın bitki örtüsüne tanıklık edeceksiniz. Adanın kuzey istikametinden başladığınızda Mavikoy, Çiftlik, Kamburtarla ve Akvaryum bölgeleriyle karşılaşacaksınız. Yerleşimin az olduğu bu bölgelerde kendinizi doğayla baş başa bulacaksınız. Devam ettiğinizde Alibaba Türbesi karşınıza çıkar. Türbeden sonra uğrak yeriniz Yiğitler köyüdür. Yiğitler köyünde Altınkum Plajında serinleyebilir, sahil yolunda yemek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Sahil yolunu takip ederek seyrinize devam ettiğinizde kadınlar koyuna varacaksınız. Burada mahafazakar görüşlü aileler denize girmektedir. Kadınlar koyu denmesinin nedeni de budur. Kadınlar koyundan sonra incir ağaçlarının çok fazla olduğu Çokincir koyuna varacaksınız. İlerledikçe karşınıza Karadut koyu çıkar ve burası insana rahatlık hissi veren bir alandır. Doğasıyla ve tüm güzellikleriyle görülmeye değer bir koydur.

Karadut koyundan sonra Kumtar plajına ulaşırsınız. Burası Avşa Adasının en uç güney noktası olarak bilinmektedir. Adanın en büyük koyu ise Çınar’dır. Adanın en güzel yerlerinden olan Çınar koyu, uzun bir sahil şeridine ve kumsala sahiptir. Denize girmek için tercih edebileceğiniz en güzel alanlardan biridir. Pek çok tatilci denize girmek için burayı tercih etmektedir.

Sahili takip etmeye devam ettiğinizde karşınıza Beyazsaray koyu çıkar. Burada Beyazsaray’a adını veren bir otel de vardır. Sahili ve manzarasıyla enfes bir yerdir. Devam ettiğinizde küçük koylardan sonra Manastır’a ulaşacaksınız. Burada Rumlardan kalan manastır kalıntılarına rastlamak mümkün. Manastır koyunun sonuna doğru geldiğinizde geziniz sona ermiş ve Avşa adasının merkez caddesine ve sahillerine ulaşmış olacaksınız. Muhteşem adayı yürüyüş yaparak keşfetmek isteyen ziyaretçiler bu rotayı takip ederek adanın tüm güzelliklerine şahit olabilirler. Ayrıca karayolu ya da deniz yolunu tercih ederek de bahsettiğim tüm alanlara ulaşmanız mümkündür.

Avşa Adası Plajları

Altınkum Plajı

Altınkum Plajı Avşa Adasının en güzel plajlardındandır. Altın sarısı ve incecik kumsalıyla deniz severlerin vazgeçemeyeceği bir plaj özelliğini taşımaktadır. Denizin sığ olması yüzme bilmeyenlerin ve çocukların da rahatlıkla denizde zaman geçirmesine olanak sağlar. Sahilinin küçük ve dar olması nedeniyle öğle saatlerinde kendinize yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Belediyesinin ücretli olarak kiraya verdiği sezlong ve şemsiye hizmetinden yararlanabileceğiniz gibi boş bulduğunuz bir alana da yerleşebilirsiniz.

Altınkum plajı piknik yapmak isteyenlerin de tercih edebileceği bir yerdir. Ayrıca yiyecek ve içecek satışı yapan mekanlarda alanda bulunmaktadır. Avşa adasında Altınkum plajının tadını çıkarmak isteyenler, Avşa eski belediye binasının arkasından ulaşım araçlarını kullanarak buraya ulaşabilirler. Buradan yarım saatte bir Yigitler minibüsü hareket etmektedir. Bilmenizde fayda olduğunu düşünüyorum, ulaşım araçları akşam 19.00’a kadar hizmete devam eder.

Çınar Koyu Plajı

Doğal bir görünüme sahip Çınar koyu sessiz ve kişiye huzur veren bir görünüme sahip. Burada sahil ve deniz öylesine temizdir ki çıplak gözle denizdeki canlıları görebilirsiniz. Burada sezlong ve şemsiye kiralayabilir, günlük ihtiyaçlarınızı gidermek için yiyecek ve içecek temin edebilirsiniz.

Çınar koyuna plajına Avşa Adası’ndan kalkan minibüsler vardır. Seferler her gün saat 20:00’a kadar devam etmektedir.


19 Mayıs turlarımızı deneyimlemediniz mi? O zaman hemen https://www.tatilkalbi.com/turlar/19-mayis-turlari gidin.