Ankara Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Ne Kadar?


1000x566 Ankara’nın en önemli sembollerinden birisi olan Ankara Kalesi, kent manzarasının izlenebileceği en güzel noktalardan birisidir. Neredeyse şehrin kurulduğu tarihte inşa edilmiş olan bu yapının yaşıyla şehrin yaşı birbirine çok yakındır. Galatlardan Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara varıncaya kadar bölgeye hakim olan bütün devletler tarafından kullanılmıştır. Buna bağlı olarak da kalenin içerisinde farklı medeniyetlere ait izleri görmek mümkündür.

Ankara Kalesi’nin inşa edildiği tarih ile ilgili kesin bir bilgi yoktur fakat yapılan araştırmalar Galatlar zamanında bu yapının olduğunu gösteriyor. Milattan önce 2.yüzyılda Romalıların eline geçen kaleye sur eklemeleri yapılmıştır. Buradan yola çıkarak kalenin en az 2200 olduğu söylenebilir. Romalılar tarafından yapılan eklemeler, yerleşim yerleri genişledikçe devam etmiştir. Augustus Tapınağı’nın olduğu bölgeye kadar bu inşa devam etmiştir. Milattan sonra 620 yılında Sasaniler kenti ele geçirmek için saldırdığında kale hasar almıştır. Kenti ele geçirmeyi başaran Sasaniler, kenti bir süre himayelerinde tutsalar da Bizans 7.yüzyılın ikinci yarısında kenti ve kaleyi tekrar ele geçirmeyi başarmıştır.

Bizans tarafından ele geçirildikten sonra geniş çaplı bir onarım gören kaleye dönemin imparatoru tarafından dış duvar yapılması emri verilmiştir. Daha sonraki dönemlerde kale, Selçuklu ve Osmanlıya geçmiş fakat sadece bir defa onarım görmüştür. Bu onarım da meşhur Mısır Valisi, Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Cumhuriyet döneminde ise kale, savunma amaçlı olarak kullanılmamıştır. Kalenin burçlarından birisi olan Akkale, bir süre Eti Müzesi’ne ev sahipliği yapmıştır. Bu alanın yetersiz kalması üzerine müze Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedestenine taşınmıştır. Bu aşamadan sonra ise yani 1948’ten itibaren depoya çevrilmiştir.

Ankara Kalesi buradan da anlaşılacağı gibi hem savunma hem yerleşim hem de farklı amaçlar için kullanılmıştır. Kalenin etrafından iç içe geçmiş 3 sıra sur bulunmaktadır. Dış duvarların yüksekliği sabit olmayıp 8 metre ile 10 metre arasında değişiklik göstermektedir. Duvarların yapımında bazalt, mermer ve tuğla gibi farklı yapı malzemeleri kullanılmıştır. İç kale olarak nitelendirilen bölüm ise toplamda 4 kattan oluşmaktadır. Bu yapının inşasında ise Ankara taşı olarak bilinen malzeme ve civarda bulunan antik taşlar kullanılmıştır. Duvarlar inşa edilirken 15-20 metre aralıklarla kuleler de eklenmiştir. Böylece savunma çok daha etkili bir şekilde yapılmıştır. Toplam kule sayısı ise 42’dir.

Ankara Kalesi, her ne kadar zamanında savunma için inşa edilmiş ise de zaman içerisinde kalenin içine farklı yapılar inşa edilmiştir. Özellikle Osmanlı döneminde inşa edilen bu yapıları yakından görmek insanlara büyük bir keyif vermektedir. Hisar kapısının olduğu bölümde yer alan ve genellikle iki ya da üç katlı olarak inşa edilen evlerden bazıları günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Dik bir alan olduğundan dolayı genellikle dar olarak planlanmış olan söz konusu yapılar, Hamamönü’ne 19.yüzyıl içerisinde inşa edilenlerin bir benzeridir. Evlerin yapımında ahşap, kerpiç ve tuğla gibi farklı malzemeler kullanılmıştır. Bu yapılardan sağlam durumda olanlar restoran, hediyelik eşya dükkanı ve benzer amaçlarla kullanılmaktadır.

Ankara Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan kale, yüksek bir noktada bulunduğu için her yerden rahatlıkla görülebilir. Ulus semtine gelen toplu taşıma araçları ile buraya gelmek mümkündür. Ankara’nın hemen her yerinden Ulus’a toplu taşıma aracı vardır. Olmayan yerlerden ise aktarma yapılması gerekir.

Ulus’ta bulunan anıtta indikten sonra kaleye gitmek için yapılacak yürüyüş ortalama 30 dakika sürmektedir. Dolayısıyla da toplu taşıma aracı ile gelenler, taksi ile bu mesafeyi gidebilirler. Taksi ile bu mesafe yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

Özel araçları ile gelecek olan kişiler, kalenin yakın bir noktasına geldikten sonra yürüyerek kaleye ulaşabilirler. Bu yürüyüş oldukça kısa sürmektedir. Fakat park yeri noktasında sıkıntı olabilir. Bundan dolayı da gelen kişilerin araçlarını kaleye yakın noktada bulunan ücretli otoparklara bırakması gerekir. Otopark ücreti ise dönemsel olarak farklılık göstermektedir.



Ankara Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ankara Kalesi’ne girmek isteyenlerin ödemesi gereken ücret yoktur. Yani kaleye ücretsiz olarak girilebilir. Kalenin ziyaret saatleri ise 08:30 ile 17:30 arasındadır. Gelen kişiler, zamanı dikkate alırsa sorun yaşamadan kaleye giriş yapabilir. 360° Ankara manzarası için ideal bir nokta. Çevresindeki yapılaşma ıslah edilmeli surlara dibinde bitişik gecekondular ve içleri görünüyor mangal ev sahipleri mangal yapıyor. Ankara resmen sahipsiz kalıp istila edilmiş koskoca ülkenin başkentinde olacak iş değil. Ankaraya gelen yerli – yabancı turistin gelebileceği yerler sayılı ve kale ilk sıralarda yer alıyor buraya gelen gördükleri manzara bu olmamalı. En kısa sürede bu görüntü kirliliği giderilmeli.



Yeni yerler keşfetmek öğrenmek istiyorsanız turlarımızı inceliyebilirsiniz. https://www.tatilkalbi.com/turlar