Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi


Ankara’nın dışında olan Hava Kuvvetleri Müzesi 1998 yılında, ilk Türk kadın pilot olan Sabiha Gökçen’in de katıldığı bir tören ile açılmıştır. Havacılık alanında merakı olanlar ve hafta sonunu farklı bir şekilde geçirmek isteyenlerin sıklıkla gelmeyi tercih ettikleri bir yerdir. Ankara’nın dışında olmasına rağmen ulaşım son derece kolaydır ve buna bağlı olarak müzeyi ziyaret eden kişi sayısı sürekli olarak artmaktadır.

Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi iki ayrı bölümden oluşmaktadır ve bunların ilki 62 bin metrekarelik açık alan diğeri ise 2 bin metrekarelik kapalı alandır. Açık alanda Türk hava sahasını uzun yıllar koruyan uçaklar ve helikopterler sergilenmektedir. Ayrıca Macaristan, Bulgaristan ve Pakistan tarafından bağışlanan hava araçları da yine açık alanda yer almaktadır. Müze çok büyü bir alanda çeşitli uçak ve hava araçlarından oluşmakta ve çocuklar yakından uçakları görme ve tanıma imkanı verdiği için önemli bir hizmet vermektedir. Müzeye ilk girişinizde sinevizyon eşliğinde müze ve uçak ve hava araçları hakkında kısa bir film izleme imkanınız oluyor. Bu çocukların ve insanların daha bilinçli olarak Açık Hava Müzesini gezmelerini ve daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı oluyor. Uçak motorları jet motorlarını yakından görme ve tanıma imkanınız oluyor. Yine pilotların giysilerinden paraşütlere varıncaya kadar birçok araç ve gereçleri yakından görüp tanıma imkanınız oluyor. Müzede geçmişten günümüze havacılığın serüvenini yani havacılık alanındaki gelişmeleri görme ve gözlemleme imkanınız oluyor. Özellikle de çocuklar için çok önemli pilot koltuğuna Kokpit – cockpit oturarak o havayı teneffüs edebiliyorlar. Ben birçok kez öğrencileri gezmeye götürdüm ama biraz daha geliştirilebilirse daha iyi olur.

Kapalı alanda yer alan eserler arasında Hezarfen Ahmet Çelebi ve Lagari Hasan Çelebi’nin yapmış oldukları uçuş denemelerini mizansen olarak anlatan maketler yer alır. Türk havacılık tarihi açısından bu denemeler çok önemlidir. Bunun haricinde 1911 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan uçakların ve diğer hava araçlarının maketleri ile resimleri de bu kapalı alanda sergilenmektedir. İlk yerli imal hava araçlarından Uğur ve Pezetel’in yarı büyüklükteki maketleri de sergilenmektedir. Havacılık tarihimiz boyunca kullanılan bazı hava savunma ve saldırı sistemleri, kıyafetler ve farklı eşyaları da burada bulmak mümkündür.




Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Ankara’nın dışında bulunan müze, İstanbul yolunun 12. kilometresinde yer almaktadır. Şehir dışında olmasına karşın toplu taşıma araçları ile buraya gitmek mümkündür. Aynı şekilde özel araçlarla da müzeye gelinebilmektedir ve bu şekilde gelecek olan kişilerin İstanbul yolunu takip etmesi gerekir. Yukarıda da denildiği gibi 12. kilometrede yer alan müzeye ait tabelalar izlenmelidir. Şaşmaz kavşağından sonra U dönüşü yapıldıktan sonra müzeye ulaşılacaktır. Müzede otopark bulunur ve bu otopark ücretsizdir.

Toplu taşıma araçları ile gidecek olan kişiler ise Etimesgut’a giderken buradan geçen minibüs ve otobüsler kullanılabilir. Bu otobüslerle müzeye gitmek isteyen kişiler Sıhhiye Adalet Sarayı önünden bu araçlara binebilecekleri gibi diğer güzergahlardan da binebilirler. Fakat otobüs ile giden kişilerin müzenin tam önünde değil, Şaşmaz kavşağında inmesi gerekiyor. Çünkü üst geçit olmadığı için karşıya geçmek isteyenlerin mutlaka bu kavşağı kullanması gerekiyor. Dolayısıyla da boşa yürümemek için burada inmek mantıklı olacaktır. Kavşakta indikten sonra yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme sonucunda müzeye ulaşılabilir.

Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, Pazartesi hariç diğer günler açıktır. Ziyaret saati ise saat 09:00 ile 16:30 arasındadır. Özellikle kapanış saatinin erken olmasına dikkat edilmesi ve ziyaretin buna göre planlanması gerekir.

Müzeye giriş 60 TL olup, askeri personel ve ailesine ücretsizdir. Kapanış saati 16.30 olduğundan 1,5 saatinizi ayıracak şekilde plan yapın. Emeği geçenlere teşekkürler fakat 18 yaş altında bulunan çocuklar müzeye ücretsiz olarak girebilir. Ayrıca buraya girişte müze kart geçerli değildir.

Tavsiyeler

Ankara’nın en farklı müzelerinden birisi olan Hava Kuvvetleri Müzesi’ni ziyarete gidenler fotoğraf çekebiliyor. Fakat orijinal fotoğraf makinelerini müzeye sokmak için ücret ödenmesi gerekiyor. Bunun yerine cep telefonları kullanılabilir. Cep telefonları ile fotoğraf ya da video çekimi yapmak ücretsizdir.



Ülkemiz 4 bir yanını gezmek için doğruca https://www.tatilkalbi.com/turlar  adresine!