Adana Yumurtalık Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?


Adana’nın Yumurtalık ilçesinde bulunan ve ilçenin kendi adını taşıyan halk plajı, sahip olduğu özellikler ile dikkat çekiyor. Adana’da, denize girilecek en özel noktalardan bir tanesi olan Yumurtalık Plajı, aynı zamanda Ayas Belediye Plajı adıyla da bilinir.

Yumurtalık Plajı’nın aynı zamanda Ayas adıyla bilinmesinin nedeni, ilçenin geçmişteki adının Ayas olmasıdır. Ayas, yabancı bir kelime olduğu için ilçeye Türkçe olan Yumurtalık adı verilmiştir. Buna bağlı olarak Ayas Plajı’nın adı bu şekilde değişmiştir. Fakat bazı yerlerde halen eski ismi kullanılır.

Yumurtalık Plajı, 2015 yılından itibaren Mavi Bayrak taşımaya başladı. Mavi Bayrak, uluslararası bir kuruluş tarafından verilen semboldür ve plajların temiz olduğunu gösterir. 33 farklı kriterin değerlendirilmesi sonucu ilk olarak 2015 yılında alınan bu bayrak, sonraki yıllarda da kaybedilmemiştir. Adana’daki en temiz iki plajdan birisi olduğu, söz konusu bayrak ile de tescillenmiş durumdadır.

Antik çağda Yumurtalık, Aegea adıyla bilinirdi ve bölgenin en önemli liman kentlerinden birisi olarak kabul edilirdi. Özellikle 13.yüzyılın son dönemleri ile 14.yüzyılın önemli bir bölümünde İpek Yolu ile Hindistan gelen mallar, buradaki liman üzerinden Venedik ve Cenova üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. Bu dönemde tarihinin en parlak zamanlarını geçiren Yumurtalık’ta Yunanlılar tarafından yapılan bir de liman şehri bulunur.

Yumurtalık Plajı’nın temiz olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi aktif olarak sürekli çalışan arıtma tesisi ve bölge halkının tutumudur. Bu özellikleri ile Mavi Bayrak kazanan plaj, böylece çok daha fazla tanınmış ve buna bağlı olarak ilçeye gelen turist sayısında önemli bir artış yaşanmıştır.

900 metre uzunluğunda olan plajın genişliği ise 50 metredir. Halkın kullanımına açık olan plajın kumsalı da en az suyu kadar temizdir. Kumsal bölümünde hiç çakıl yoktur bu da insanların kumsalda rahat bir şekilde dolaşmasına imkan verir. Ayrıca plajda beton platform ve ahşap iskele yoktur. Bu durum plajın doğal görünüme sahip olmasını sağlar.




Adana Yumurtalık Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?

Yumurtalık ilçe merkezinde bulunan plaj, Adana merkezine ise 80 km uzaklıktadır. Adana’nın önemli ilçelerinden Ceyhan’a ise sadece 30 km mesafede yer alır.

Yumurtalık Plajı’na gelmek isteyenlerin öncelikle Adana’ya gelmesi gerekiyor. Adana’ya hava ve kara yolu ile kısa sürede ulaşılabilir. Daha sonra ise Adana Otogarı’ndan her 30 dakikada kalkan servislerle Yumurtalık ilçesine gelinebilir. Yaz aylarında Yumurtalık Plajı’na olan ilgi arttığından dolayı belediye bir otobüs tesis etmekte ve bu araç sürekli yolcu taşıması yapmaktadır. Özel araçları ile Adana’dan bu plaja gelecek olan kişilerin ise öncelikle Ceyhan ilçesine daha sonrada buradan Yumurtalık’a gelmeleri gerekir.

Adana Yumurtalık Plajında Konaklama İmkanları Nelerdir?

Yumurtalık Plajı’nın özellikleri, insanların buraya tatil için gelmesine neden olmaktadır. Adana ve ilçelerinde yaşayan insanlar günübirlik olarak buraya gelirken, farklı kentlerden gelenler genellikle burada konaklamaktadır. Bölgede sınırlı sayıda otel ve pansiyon vardır fakat bunlardan bazıları plaja çok yakın olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Söz konusu oteller ve pansiyonlar şunlardır:

  1. Kumsal Butik Otel
  2. Öztur Otel
  3. Erzin Konak Aile Pansiyonu

Tavsiyeler

Yumurtalık Plajı’na gidecek olanların bilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Özellikle Adana ve benzer illerde yaşayanlar bu hususu çok iyi bilir ve buna göre hareket eder. Adana ülkemizin en sıcak kentlerinden bir tanesi olduğu için plaja ya sabah saatlerinde ya da akşama doğru gidilmesi gerekir. Diğer zamanlarda hava çok sıcaktır ve insanlar hareket etmekte dahi zorlanır. Ayrıca söz konusu sıcaklar, öğle vaktinde insan sağlığını da olumsuz etkiler.

Adanadaki diğer turlarımız için https://www.tatilkalbi.com/tours?where=&hsType=&wheref=Adana ziyaret edin.